Kepentingan Vitamin C

Ummi Shima | Shaklee Setapak & Taman Melati  » Blog Shaklee »  Kepentingan Vitamin C
0 Comments

Vitamin yang sangat popular. Umie sendiri telah mengenali vitamin C sejak kecil lagi dan lain-lain vitamin hanya tau keperluannya setelah dewasa dan bekeluarga. Ianya sangat penting untuk pelbagai fungsi fisiologi saperti pembentukan kolagen (sejenis protein yang memberi struktur kepada tulang rawan otot dan saluran darah).

Vitamin C juga sebahagian dari antioxidant vitamin berkerja sama dengan vitamin A dan Vitamin E bagi membantu mengnyah toxic yang masuk kedalam tubuh setiap hari melalui makanan, udara dan air. Bertindak ibarat gate keeper dikeliling sel badan untuk melindungi sel daripada kerosakan yang disebabkan radikal bebas.

day-long protection with sustained release vita C

KEPENTINGAN Vitamin C Bagi Tubuh

  1. Membantu Mengelola Tekanan Darah Tinggi . Kehadiran vitamin C yang mencukupi dalam tubuh sesorang dapat membantu tekanan darah menjadi stabil dengan mengawal ketumpatan darah agar dapat mengalir dengan sempurna,
  2. Meningkatkan Kekebalan Tubuh, Hehe kebal ye, bermaksud badan kita sentiasa dapat mengawal kehadiran virus atau kuman yang datang menyerang melalui makanan , air dan pernafasan.
  3. Mencegah Tubuh Kekurangan Zat Besi. Sedia maklum vitamin C akan membantu penyerapan zat besi yang penting walaupun keperluannya sangat sedikit.
  4. Mengurangi Risiko Penyakit. Vita C dikenali dengan pertahanan, olih itu resiko mendapat sebarang penyakit sangat rendah bagi pengamal vita C.
  5. Menjaga Kekencangan Kulit. Vitamin C yang akan membantu menjadikan saluran darah kita sentiasa elestik akan menjadikan kulit sentiasa tegang.
  6. Menurunkan Kolesterol. Menurunkan tahap kolesterol anda. Vitamin C tinggi manfaat buat mereka dengan tahap kolesterol tinggi kerana ia mampu mengawal kadar trigliserida dan low-density lipoprotein daripada menjadi terlalu tidak terkawal.
  7. Mempercepat Proses Penyembuhan Luka. Pengambilan suplemen vitamin C antara 500-1000 mg sehari digalakkan dalam membantu penyembuhan luka.(2). Dalam satu kajian juga menunjukkan pengambilan ascorbic acid yang mencukupi membantu memulihkan sel rosak.
  8. Mencegah Penyakit Asam Urat. Penyakit asam urat adalah radang sendi yang terjadi karena meningkatnya kadar asam urat membentuk mendapan kristal kecil di sekitar sendi dan tendon, menyebabkan radang, pembengkakan, dan rasa sakit yang hebat. Vitamin C akan meredakan keradangan sendi.

system pertahanan badan yang memerlukan cukup vitamin C

Berapa keperluann vitamin C setiap hari? Perlu diketahui Vitamin C adalah vitamin larut air, bermakna badan kita tidak menyimpannya dalam sel. Dalam proses pencernaan makanan setiap hari, sel badan hanya mampu menyerap 100 mg vitamin C setiap jam. Kajian menumjukkan makan 1500mg vitamin C bolih mencegah canser dan pelbagai penyakit.

Disini ada sedikit perkongsian dari Dr Norman mengenai keperluan vitamin C .

BERAPA BANYAK BADAN BOLIH MENYERAP VITAMIN C SETIAP HARI

Berdasarkan dengan fakta – fakta mengenai keperluan vitamin C dan bagaimana mendapatkannya dalam ikhtiar untuk kesihatan yang terbaik? Umie kongsikan keperluan dan kehebatan vitamin C shaklee yang umie sendiri dah amalkan lebih 30 tahun,, Alhamdulilaah! semakin berusia kesihatan umie bertambah baik.

Keistimewaan Shaklee Vita C

Sustained Release Vita-C PlusTM mempunyai sistem pelepasan berperingkat untuk meningkatkan penggunaan vitamin C dan mengurang pembaziran. Vitamin C shaklee 500 mg akan diserap selama 5 jam dan bertahan dalam badan sehingga 12 jam. Mengambil 2 biji vitamin C shaklee dapat membekalkan 1000 mg vitamin C dan jadi pelindungan selama 24 jam.

Diperkayakan dengan 120mg bioflavonoid sitrus dengan vitamin C.

Shaklee Sustained Release Vita C menjadikan ianya sangat berbeza dengan lain-lain vitamin seangakatan dengannya dipasaran. System perlepasan berperingkat 100mg /setiap jam dengan teknologi terkini. Teknologi ini membantu proses penyerapan vitamin C lebih teratur dan selamat. Perlu diingatkan system perut manusia hanya mampu menyerap 100mg vitamin c dalam satu-satu masa menyebabkan selebihnya akan dikumuhkan melalui buah pinggang.

Sebagai contoh:

Sekiranya kita mengambil sebiji vitamin C 1000mg. System pencernaan dinding perut hanya menyerap 100 mg sahaja dalam satu-satu masa, selebihnya akan dikumuhkan melalui system perkumuhan, buah pinggang. Keadaan ini membuatkan bebanan kepada buah pinggang yang menjurus kepada kerosakannya.

Persoalannya sekarang?.. adakah anda memberi cukup keperluan vitamin C untuk keperluan tubuh kita setiap hari. Hanya dengan kos $0.43 sen sehari anda mendapat vitamin C yang paling selamat, sangat jimat dan dijamin dapat memperbaiki kesihatan kita sepanjang hayat, In shaa Allah. Dengan menukar brand akan mengubah hidup anda.

Berdasarkan fakta diatas, untuk kesihatan jangka panjang kita perlu mengambil suplement untuk memenohi keperluan harian. Vitamin C adalah satu-satu vitamin yang penting untuk kita amalkan setiap hari.

Dengan menukar Brand akan memperbaiki kehidupan anda kepada yang lebih baik. Hubungi umie di talian 0122354363 untuk maklumat lanjut.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *