Gaya Hidup Sihat

2 Comments

Sihat sepanjang hayat adalah impian setiap orang. Untuk memperolihinya kita hendaklah menjalani Gaya Hidup sihat setiap hari. Bermula dari bangun pagi sehingga tidor malam hari, kita kenelah mengatur segala aktiviti dan cara pemakanan. What you eat to day itu lah kita for next 5 years.

gaya hidup sihat yang ssepatutnta diikuti
  1. Senaman dan Beriadah

Untuk mendapatkan gaya hidup sihat, pastikan setiap hari ada jadual atau memberi ruang masa yang cukup untuk kita bakar kalori yang kita makan setiap hari. Istiqamah dalam aktiviti ini akan menghasilkan otot yang kuat. Setiap hari sekurang-kurangnya melakukan 15 hingga 30 minit senaman, bergantung dengan kalori yang kita makan juga. Pastikan kita memperolehi balance diet dan cukup nutrisi dan kurangkan pengambilan lemak untuk mendapatkan Gaya Hidup Sihat.

Kebaikan Senaman

  • Meningkatkan kecergasan fizikal anda.
  • Merperbaiki keseimbangan, koordinasi dan gaya jalan.
  • Meningkatkan tenaga untuk melakukan tugasan harian.
  • Mempertingkatkan harga diri dan mengurangkan keresahan.
  • Mempercepatkan pemulihan dari penyakit dan tekanan mental.
  • Mengawal tekanan darah dan menguatkan jantung.
Melakukan senaman adalah salah satu amalan gaya hidup sihat

2. Kekalkan Diet Yang Sihat

Menjaga dan mengawal pemakanan harian sangat-sangat penting untuk mendapatkan kesihatan yang terbaik for next 5 years.

Penting untuk kita mempastikan tuboh dapat bekalkan nutrisi yang mencukupi.

Menyediakan hidangan yang seimbang dengan kandongan protein, kurang gula dan tinggi serat. Di sini umie bagi guardline dalam pemakanan harian.

Pelan Pemakanan untuk mendapat gaya hidup sihat

Sayuran dan buah-buahan penting dijadikan pilihan utama dalam hidangan harian. Dengan jumlah yang mencukupi untuk menjaga kesihatan organ yang melakukan penghadaman iaitu perut dan usus. Perlu diketahui, kita hanya dapat nutrient dan serat yang tinggi dalam buah-buahan dan sayuran. Kekurangan sayuran dan buah-buahan, menyebabkan sistem penghadaman makanan kurang berkesan dan badan mengalami kesukaran untuk membuang najis dan menyingkiran toxic.

Sihat bermakna organ-organ dalam badan sentiasa bertenaga dan mampu menjalankan tugas-tugasnya dalam menguruskan sistem-sistem dalam badan berjalan dengan baik. Dalam tuboh manusia sistem-sistem ini bekerjasama antara satu sama lain, saperti sistem pengaliran darah, pernafasan, perkumuhan ,pencernaan dan lain-lain lagi.

Piramid pengambilan makanan diatas bolih digunakan untuk panduan pengambilan makanan harian bagi menentukan tuboh memperolehi zat-zat yang diperlukan untuk mendapatkan kesihatan sepanjang hayat. Makanan tambahan atau suplement tertentu diperlukan untuk menampong kekurangan zat-zat atau nutrient bagi menjalankan fungsi badan secara normal.

3. Minum Air Secukupnya

Amalkan minumlah air secukupnya setiap hari adalah satu cara mengekalkan kesihatan yang terbaik. Individu dewasa digalakkan minum air lapan gelas sehari saperti yang dicadangkan National Acedamy of Sciences of the United States Food and Nutrition. Air merupakan bahan kedua penting dalam tuboh manusia selepas oksijen. Malahan lebih 60 peratus dari tuboh manusia terdiri dari air. Cecair ini mempunyai pelbagai fungsi penting dalam mempastikan tuboh mendapatkan gaya hidup sihat.

4. Pemeriksaan Kesihatan

Result keputusan ujian darah dari Institiut Jantung Negara bagi diri sendiri ssebagai contoh Gaya Hidup Sihat

Jadikan pemeriksaan kesihatan satu rutin tahunan. Bak kata pepatah, Kesihatan adalah Kekayaan. Mempastikan kandongan kolestrol, gula dan lemak tidak berlebihan pemeriksaan kesihatan perlu dilakukan sekurang-kurangnya satu tahun sekali. Umie sendiri mengikuti program Malaysia Cohort dalam usaha mendapat kesihatan yang memuaskan bagi mendapatkan Gaya Hidup Sihat.

Alhamdulilah..

Setelah berusaha untuk mendapatkan BMI yang seimbang bagi memperolehi Gaya hidup Sihat, umie berjaya menurunkan berat badan 6 kilo diusia 67 tahun melalui program Hello New You. Umie akui memang straggle, tapi kesihatan yang baik bukan pilihan dalam usia yang semakin meningkat. Gaya Hidup Sihat wajib dipatuhi agar kehidupan seterusnya lebih memuaskan.

Bagi yang memerlukan bimbingan dan konsultasi bolih hubongi umie Shima di telefon: 0122354363

#megablogshaklee


2 thoughts on “Gaya Hidup Sihat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *