HARI RAYA OPEN HOUSE

0 Comments

Meraikan Syawal setelah sebulan berpuasa sudah menjadi satu tradisi di Malaysia. Ziarah dan menziarahi keluarga demi mengeratkan tali sulaturahim. Peluang menemui sedara mara, sahabat handai diraikan dalam majlis sambutan hari raya open house sangat meriah. Sambutan begini tidak terhad kepada pertemuan keluarga, malahan di pejabat2 di peringkat kementerian diseluroh negara juga mengambil kesempatan meraikan Syawal setiap tahun.

Hari Raya Open House

Sudah menjadi kebiasaan , penaja @ tuan rumah akan menjemput tetamu tertentu dalam Hari Raya Open House ini. Merika yang menghadiri majlis-majlis rumah terbuka ini hendaklah menjaga adap sopan dan etika supaya majlis berjalan lancar. Sebagai peringatan bersama umie kongsikan adab2 apabila menghadiri rumah terbuka Hari Raya Open House. Memenohi undangan adalah untuk mengeratkan sillaturrahim dan saling bermaafan. untuk mendapatkan keberkatan , pahala dan keredaanNYA , kehadiran tetamu hendaklah berusaha mengembirakan tuan rumah atau penaja.

Dari Anas bin Malik r.a. berkata, Rasullah saw bersabda ” Sesiapa yang ingin dilapangkan rezekinya dan dipanjangkan umornya, maka hendaklah ia menyambung tali silaturahim” (Hadis Riwayat Al Bukhari r.a.)

Olih itu ,berpakaian yang kemas dan menutup aurat bagi wanita dan elakkan dari niat menunjuk2 dan memperagakan pakaian cantik atau barang kemas. Datang dengan mematuhi masa agar tuan rumah atau penaja dapat tidak tertekan dengan waktu melayan tetamu dan berehat.

Hari Raya Open House

Pelbagai juadah masakkan tradisional melayu disediakan. Ketupat dan rendang memang menjadi pilihah utama yang selalu dihidangkan. Setahun sekali masakan begini dapat dinikmati disemua majlis Hari Raya Open house. Rendang daging , gulai ayam bersama makanan berasaskan pulut saperti ketupat palas dan dodol manis, kueh mueh dan biskut raya.

Sebagai tetamu adab makan juga perlu dijaga. Jangan lah makan berlebihan, makan dalam kuantiti yang sedikit, paling penting ingat orang kemudian dan jangan membazir. Makanan2 ini menyebabkan klinik2 dipenohi dengan pengunjung selepas raya. Bagi merika yang berpenyakit darah tinggi, kolestrol dan kencing manis akan meningkat. Untuk mengatasinya, umie kongsikan juga, solutionnya, Shaklee product yang dibuat dengan scientific reaserch (R&D) yang kukuh yang di publish di JAMA Perubatan USA, pastinya tidak akan mengecewakan pengguna. Umie sendiri telah mengamalkan lebih 25 tahun dan mencatit rekord kesihatan yang sangat memuaskan, Alhamdulilah.

vitamin
Hari Raya Open House

Akhir sekali , umie berpesan jagalah waktu ziarah, Jangan lah duduk terlalu lama , sampai berjam2 ketika menghadiri majlis ini dan leka bersembang, cukuplah bila datang tetamu lain, kita beredar agar tuan rumah selea melayan semua tetamunya dengan selesa. Bersalaman dan mengucapkan terima kasih atas jemputan.

Hari Raya Open House dan Hari Raya Dengan Shaklee bertujuan mengeratkan lagi hubungan kami sesama menjalankan business shaklee dan jiran tetangga.

Coretan: Umie Shima 0122354363


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *