KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING

Ummi Shima | Shaklee Setapak & Taman Melati  » Blog Shaklee »  KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING
0 Comments

Intermettent Fasting satu amalan yang sangat popular masa ini. Satu kesedaran amalan sihat yang bagus setelah penyakit merebak meluas macam wabak. Diebetes, jantung,kolestrol, kanser, gout, darah tinggi, semua ini tiada kuman tapi macam mana bolih merebak meluas macam wabak? Betul ke cukup makan sayur dan healty eating saja untuk sihat dan elak penyakit? kegemukkan @ obesiti juga penyebab ssemua masaalah kesihatan ini. Di sebalik kebaikkan mengamalkannya ada keburukkan Intermittent Fasting yang orang ramai tidak tau. Menjarakkan pengambilan makanan untuk tujuan mengurusskan badan sudah menjadi trend masa kini.

Intermittent Fasting bertujuan untuk kuruskan badan disamping merawat dan memulihkan kesihatan tubuh

Puasa @ Intermittent Fasting telah dibuktikan sebagai rawatan untuk penyelesaian masaalah kesihatan ini. Sebuah pusat di Jerman, Buchinger Wilhelmi fasting program telah menggunakan puasa sebagai rawatan perubatan selama lebih 100 tahun.

Terdapat 5 jenis Intermittent Fasting

  • Puasa 15 jam, makan 9 jam
  • Puasa 16 jam, makan 8 jam (menjadi pilihan ramai)
  • Puasa 20 jam, makan 4 jam
  • 5 hari seminggu dibenarkan makan aperti biasa tapi dua kali seminggu anda perlukan had pengambilan kalori 500 – 600 kalori sahaja.
  • Puasa 23 jam, makan 1 jam.

Tahukah anda ada keburukan intermintent fasting?

Disebalik kebaikan Intermintent Fasting terdapat keburukkannya juga sekiranya tiada panduan khusus plan pemakanan harian . Keadaan ini menyebabkan kehilangan collegan tuboh sehingga 90% . Ketika ini badan kurus, kulit kering berkedut , tiada otot bermakna tiada kekuatan tuboh. Gangguan fungsi hormon Leptin dan Incretin . Banyak hormon insulin keluar akan menganggu hormon leptin. Apabila hormon leptin tak efective menyebabkan haid tak teratur bagi wanita, kolestrol , darah tinggi dsb. Perkara ini dijelaskan olih Dr Redza Rahman saorang pakar Genomics Saintis. Menurutnya lagi, sebaliknya badan akan capai Autophagy apabila berpuasa mengamalkan Intermittent Fasting. yang betul.

Apa itu Autophagy

Autophagy adalah prose dimana sel2 membersihkan dirinya yang telah rosak, dan menghasilkan semula sel baru yang lebih sihat sekiranya melakukan diet yang betul dan memberi bekalan nutrient yang tepat sebagaimana yang badan perlukan. Proses ini juga dikenali dengan Cell Cleaning. Makenisma ini membantu kita mendapat kesihatan yang baik kerana sel2 yang tak berfungsi , rosak dan berpenyakit telah diganti dengan sel sel yang sihat. Sekira tidak diatasi dengan betul Autophagy ini menyebabkan salah satu KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING😊

Kepentingan diet seimbang bagi mengelakkan Keburukan Intermittent Fasting

Penyelesaian bagi mengatasi masaalah ini adalah dengan mengamalkan makanan sihat mendapatkan tambahan nutrisi dalam diet harian . Shaklee product yang telah terbukti dengan time teasted sangat membantu untuk mendapatkan tuboh yang sihat, cantik dan bertenaga, .

VIVIX

Minuman campuran botani daripada 4 jenis bahan utama iaitu Anggor Muscadine, lobak Ungu, elderberry dan knotweed Jepun yang kaya dengan polifenol dan juga resveratrol yang berupaya mengatifkan pengawalan utama genatik yang menolong melambatkan peroses penuaan pada tahap sellular, Menyokong kesihatan jantung,otak,sistem imun dan sendi juga pelindung antioxidant. Sel sentiasa terdedah kepada pelbagai serangan daripada radikal bebas atau penceroboh alam sekitar yang merosakan DNA setiap hari , yang bolih menyebabkan kematian sel. Kajian menunjukkan kandongan Polifenol dalam vivix mampu melindungi kerosakan DNA.

KEPERLUAN COLLAGEN

Salah satu keburukkan Intermittent Fasting dan kesan Autophagy yang tidak terkawal menyebabkan kulit kering dan berkedut. Kehilangan 90% collagen dalam badan menyebabkan pelbagai penyakit saperti keradangan kepada sendi-sendi badan. Pelbagai masaalah kepada kulit juga akan berlaku apabila kehilangan collagen. Shaklee collagen yang memiliki formula proprietari tertentu, yang mengandongi 4000mg kolagen sisik ikan laut (ikan merah) ditambah dengan vita C dan vitamin B bertindak untuk mengecilkan liang pori dan mengurangkan kedutan serta garis halus. haklee collagen adalah sangat rendahdalam berat molekular, sekitar 1000 dalton amat mudah diserap olih tubuh dan membantu meningkatkan sintesis kolegan kepada lapisan dermis dengan berkesan. terbukti shaklee collagen mampu menganjalkan dan melembabkan kulit, menegangkan kulit kendur dan merawat pigmentasi.

keperluan collagen dalam KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING
PENYELESAIAN KEBURUKAN INTERMITTENT FASTING

Pentingnya CoQ 10

Satu lagi kesan Autoghapy yang tidak terkawal , mengamalkan dan memahami Keburukkan Intermittent Fasting tanpa mengambil kira keperluan nutrient kepada tuboh menyebabkan sel kehilangan tenaga yang serius. Shaklee CoQ Troll yang menampilkan campuran semulajadi proprietari 100mg CoQ10 dan resveraterol telah membuktikan dapat membantu menghasilkan tenaga kepada sel. Kandongan CoQ10 dalam CoQ Troll dapat meningkatkan penghasilan tenaga kepada otot jantung. Menggalakkan dan melindungi alteri yang sihat dari oksidasi LDL bertindak menghalang dari melekat dan menyumbatkan saluran darah. Selain dari itu, Kajian menunjukkan CoQ10 dapat mengatasi simptom – simptom kelesuan, dapat meningkatkan kecerdasan mental.

se

Olih itu, selain dari mengharapkan kurus badan dengan mengamalkan Intermittent Fasting, keperluan nutrient janganlah dipandang remeh bagi mendapatkan BMI yang stabil bersama badan yang sihat dan cergas. Shaklee Set Hello New You adalah set pengurusan berat badan yang sangat popular dan berkesan.

Semuga perkongsian saya ini dapat membantu anda untuk memperolehi badan yang kurus, cantik dan sihat.

Umie Shima; 0122354363


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *