BISNES SHAKLEE 30 TAHUN

Ummi Shima | Shaklee Setapak & Taman Melati  » Blog Shaklee »  BISNES SHAKLEE 30 TAHUN
0 Comments

Umie Shima Aktif Bisnes Shaklee Seluruh Malaysia sejak Nov 1993. Berbusiness, bukanlah satu impian atau cita-cita umie sejak kecil. Tapi dek keseronokan berkongsi pengalaman tanpa menyedari usia umie sudah pun perhujong dan telah mencatat pengalaman bisnes shaklee 30 tahun,

Segala2 bermula pada tahun 1993, ketika sedang sibuk bekerja di Jabatan Penilaian, Kementerian Kewangan. Suatu hari ketika sedang bekerja saorang telah bercerita tentang product kesihatan yang unik!! second to none? Aahh… biasa le, penjual akan bercerita “Indah kabar dari rupa” itulah kata hati umie.

TAPI Datin ini tak putus asa, terus membebel kebaikan & kenapa perlu makan supplement. Bukan umie ni jahil sangat tentang keperluan vitamin untuk ikhtiar sihat. Umie sendiri memang makan vitamin bila ada duit lebih. Lebih gemar mencari kat Farmasi2 daripada membeli dari penjual yang tak bertauliah ini. Anak2 yang masih bersekolah selalu je beri scott emulsion, gripe water dan vitamin C yang ada di kedai.

Pertemuan dengan Datin tidak terhenti disini, akhirnya , umie bersetuju meminjam buku nutrisinya untuk menamatkan perbualan tanpa henti ini!..sampai office biasa le, buku letak dalam tray. Umie bertugas dibahagian kewangan, memang meja ini , meja rezeki, segala cerita kewangan opis disini. Semua kakitangan opis bertumpu disini setiap hari, Buku Nutrisi tu jadi tumpuan. Bermulalah business tanpa dirancang, collect sales , ambik je le ye! rezeki jangan ditolak.

Seminggu Buku Nutrisi beredar dengan lampiran pembelian. Hari ni umie nak serahkan kepada tuannya, TETAPI janji kepada Dato’ tak dapat ditunaikan, kesah tragis berlaku dalam hidup, umie dapat berita dari kampong Ayah telah kembali menemui penciptanya, Innalilahiwanillahirajioun/ Alfatihah untuk ayah, tiada urusan yang lebih penting , tinggalkan segala2, balik kampong di Muar Johor.

Seminggu bercuti, umie kembali bertugas sebaik sampai office , umie ternampak nampak buku nutrisi diatas meja. Ya Allah!! sesunggohnya Dia adalah sebaik2 perancang kehidupan kita. baru terasa amat bersalah meninggalkan appoiment tanpa pesan. Umie mengambil keputusan untuk pergi menemui Dato Raja Mansor dan bersetuju register ahli shaklee dengan ID 113766 semata2 nak jaga hati Dato’ & Datin.

Bermulalah sejarah shaklee business yang tidak di rancang dan telah mengamit umie melawat dunia tajaan shaklee. Menghadiri Convention Shaklee ke USA, Europe , China, Jepun . Dan paling teruja dapat menunaikan umrah 5 bintang percuma setiap tahun lebih 10 tahun. Pencapaian dalam bisnes shaklee 30 tahun dengan pendapatan diluar jangkaan telah mengubah pemikiran umie sendiri yang sebelum ini memandang remeh dengan business networking @ direct selling.

Paling best, pengalaman bisnes shaklee 30 tahun ini umie dapat bersama komuniti shaklee yang terdiri pelbagai profession para Doktor, Pensyarah, dan ramai lagi bersama berganding bahu memajukan diri dan team dalam mengembangkan business shaklee. Keadaan ini sangat berbeza dipejabat, pelbagai peraturan protokol kalau nak jumpa merika ketika bertugas. Di shaklee bussiness ini kami ibarat satu keluarga yang besar.

Selain dari pihak Syarikat yang menyediakan bimbangan mengenai keperluan nutrisi. Bersama para nutritionist yang bertauliah.

https://www.facebook.com/groups/shakleewellnesschannel/?mibextid=oMANbw

kami juga dibantu dengan workshop bersama-sama dengan doktor yang bertauliah dalam bidang pemakanan dan perubatan.

Penasihat-penasihat mengenai nutrisi

  • Dr Redza Benjamin – Nutrigenomicists
  • Dr Hafiz Sulaiman
  • Dr Haresh Kumar

Selama satu tahun berkongsi nikmat sihat setelah umie sendiri yang sebelum bershaklee memang ada masaalah kesihatan. Sebelum mengamalkan product shaklee, diusia 19 tahun umie ada masaalah resdung dan alahan, banyak erlegy makanan , alah dengan makanan seafood, ikan2 tertentu saperti ikan tongkol, ikan kembung.

Sedih sekali, makan sayur terong pun akan menyebabkan kegatalan seluroh badan. Dan yang paling menyiksakan ialah gatal tapak tangan yang akhirnya kulit tapak tangan mengeras dan merekah. Ketika ini, En Suami lah yang membantu semua urusan rumahtangga, saperti membasuh pakaian dan lain-lain.

Perancangan Allah adalah yang terbaik. Syukor Alhamdulilah, Allah temukan dengan shaklee, Disini umie diajar Total Wellness – Kesihatan Menyeluroh yang menuntut kita amalkan gaya hidup yang tertentu. Menjaga pemakanan harian dan makan nutrisi bagi memenohi tuntutan badan. Kita ada tanggong jawab kepada diri sendiri bagi menentukan kesihatan kita akan datang. Sihat diusia emas menuntut kehidupan yang terbaik diusia muda.

Dalam keseronokan berkongsi nikmat sihat setelah mengamalkan product2 tertentu, umie bebas dari masaalah yang umie hadapi sebelum ini. Mulai tarikh ini dah dapat menikmati sambal belacan, seafood dan banyak lagi. Selain dari kesihatan, pendapatan dari business shaklee juga sangat-sangat memuaskan. Umie mengambik keputusan bersara awal dari Jabatan Kerajaan dan mula fokus kepada business dan menguruskan anak-anak yang ssemakin membesar, Alhamdulilah.

Dugaan Dan Cabaran

Hari tak sentiasa panas, Shaklee dari USA berusaha mengambil busines shaklee yang di usahakan olih Francise Company. Zaman peralihan ini mengundang pelbagai masaalah kepada umie yang sedang membuat Car Program. In Shaa Allah umie akan tulis lagi pengalaman2 yang umie lalui sepanjang perjalanan hidup bersama shaklee. Program berjalan selama 4 bulan menuntut jumlah jualan sebanyak 30,000uv @ Rm90,000. Masa yang agak sukar sebab Company yg sedia ada tidak berminat nak restok vitamin yang sudah habis dan Syarikat baru belum mendapat lesen/ kelulusan dari Kementerian Perdagangan.

Lesen Shaklee diTarik?

Permulaan SPM – Shaklee Product(M) Sdn Bhd beroperasi banyak masaalah timbul. Pantang salah sikit shaklee disaman. Disebabkan kuota bumiputra tak capai 30%, syarikat kene tutup beroperasinya selama 1 bulan,tak bolih menjual @ membeli shaklee, pasti kene saman juga. Sebulan tidak bekerja, bermakna tiada income, ini yang kami suarakan kepada syarikat , yang dah fulltime shaklee nak makan ape? camne nak bayar kereta dsb. Syarikat shaklee USA yang perihatin dan memahami. Syarikat bermurah hati memberi ganjaran bonus percuma selama sebulan tidak berniaga. Kami terima bayaran bonus Rm5k,Rm10 malahan berapa je shaklee bayar berdasarkan income bulan Ogos 1995 sebelum syarikat digantung operasinya, Alhamdulilah..

Product Tiada Pengesahan HALAL

Tidak berhenti disini, shaklee sekali lagi diheret ke Mahkamah kerana kesahihan halal /haram productnya,yang akhirnya diselesaikan dengan bukti dan fakta.

sijil halal product shaklee yang disahkan olih Jakim

Tapi kami tidak dapat menutup mulut dan pandangan semua orang, pihak media tidak beri penjelasan dengan tepat, ramai orang masih buruk sangka dengan product shaklee. Alhamdulilah, Umie berpeluang beberapa kali ke USA dan mengambil peluang melawat Reaserce Centre shaklee di Stampford Universiti, menguatkan semangat untuk terus berjuang dalam business ini.

DUGAAN DALAM BUSINESS SHAKLEE 30 TAHUN

SYARIKAT BERTUKAR TANGAN

Januari 1995, Syukor Alhamdulilah! Umie melepasi program kereta yang mana sepatutnya umie diraikan bagi menerima Replika Kunci Kereta idaman, tapi syarikat yang akan tutup tidak berhajat mengadakan any event. Shaklee Product Malaysia pula tidak dapat meraikan kejayaan umie yang berlaku bukan dimasa Syarikat ini beroperasi. Tetapi semua ini tidak menghilangkan semangat umie bersama shaklee disebabkan productnya yang unik. Sejak tahun 1995 ,sehingga sekarang, umie terus menerima insentif cash setiap bulan yang di ketogerikan sebagai ‘Bonus Kereta’ . Bolih je kalau nk guna untuk beli rumah dsb.

car insentif shaklee bagi cash rebate, terpulang kat kita nak beli kereta atau rumah atau nak impan cash je.

Best sangat business shaklee ni, kalau bekerja atau business selain shaklee dari satu pendapatan ini kita kene saving untuk merealesasikan impian melancong, kene membudget betul2 nak beli kereta idaman.

Shaklee Business menawarkan 3C

  • Cash Insentif Shaklee Malaysia atas jualan sendiri dan kumpulan, Disini pendapatan kita bolih menjana pendapatan tanpa had (Unlimited income) yang memang telah terbukti di Malaysia ramai leader berpendapatan 4 digit,5 digit & 6 digit. Umie sendiri sudan mengumpul pendapatan lebih 1 juta sepanjang business shaklee 30 tahun.
Pendapatan tanpa had, shaklee tawarkan insentif kepimpinan
  • Car – Tambahan cash bila kita melepasi program kereta yang ditawarkan olih syarikat, umie sendiri sudah menikmati cash dari bonus kereta sejak tahun 1995.Bayangkan umie dah collect cash insentif bonus kereta selama 27 tahun dalam businesss shaklee 30 tahun.
  • Convention – Tawaran melancung setiap tahun bagi yang berkelayakan. Ada 3 pilihan International ke Umrah 5 star @ ke USA/ Europe selang setahun. Shaklee juga tawarkan return Cash bagi yang tidak dapat pergi melancung disebabkan faktor umor, sakit dan lain2 Dimusim PKP dan tahun 2021 umie memilih cash untuk insentif melancung ini, pihak syarikat membayar RM12k sebagai gantiannya. Dalam pengalaman bisnes shaklee 30 tahun memberi peluang umie melancung ke China, Macau, Hong Kong, Turki, Mesir, USA, Spanyol,Greece dan Italy. Perjalanan yang ditaja sepenohnya oleh shaklee.
  • Penghargaan
shaklee memberi pelbagai insentif dan pengiktirafan dalam semua kejayaan kita perolihi.

Jadilah Pemimpin Perniagaan yang Efektif (Efektif pada pangkat Supervisor dan Ke Atas) dari April 2023 hingga Mac 2024 dan memenuhi kriteria dan keperluan bagi setiap Anugerah dan Program.

Busines Yang Diwarisi

Sangat-sangat berbaloi kita korbankan masa dan tenaga dalam business ini. Empire yang kita bena akan terus dimiliki oleh anak cucu kita, In Shaa Allah segalanya telah termaktub dalan P & R shaklee.

Akhir sekali, umie berpesan, sekiranya ingin berjaya dalam shaklee, pekara yang paling penting, sentiasa bersama dalam komuniti shaklee. Sama dengan apa-apa juga yang kita ceburi,

  1. Sentiasa berada dalam komuniti, kita akan berolih semangat dan cara-cara untuk berjaya.
  2. Mesti ada mentol dan guide dari merika yag berpengalaman.

Hubungi saya tel: 0122354363 Hjh Rusimah

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=113766

#nextlevelblogging

#Blogmegashaklee

#Shakleetrive2023

#Shakleetriumph2023Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *